Szeptember 2023
Melengető kávés italok
Az őszi időszakban már jólesik egy tartalmasabb, meleg kávés itallal indítani a napot vagy akár zárni is. A közkedvelt szezonális italok között számos emblematikus meleg kávés ital is található a palettán, amelyeket érdemes otthon is elkészíteni, megkóstolni.
Pumpkin spiced latte
Ez a markánsan ízes, alapvetően a legtöbb kávézóban ízesítőkre épülő ital valódi tökvelővel és jó minőségű kávéval otthon is elkészíthető. A sült tökből készített, mézzel vagy fahéjas, vaníliás sziruppal édesített ital összeállításához a sült tököt a szirupokkal és meleg tejjel botmixerrel elsimítjuk, majd az elkészült eszpresszót vagy akár egy dupla eszpresszót hozzáadjuk. Az italunkat tejhabbal vagy tejszínhabbal is megkoronázhatjuk és fahéjjal, kardamommal, szegfűborssal vagy némi rózsaborssal ízesíthetjük.
Csokoládés kávé
A csokoládés kávé esetében a jó minőségű kávé mellé érdemes magasabb kakaótartalmú, 40-65%-os szárazanyag tartalommal rendelkező csokoládét választani, amely nem túl markáns, de ízjegyei szépen megjelennek az elkészült italban. A csokoládét tűzön vagy gőz felett melegített tejben olvasszuk fel, majd ebbe keverjük bele az elkészült eszpresszót. Ha lehet, akkor egy kis tejhabbal koronázzuk meg az italunkat.
Bécsi melange
A melange, a bécsi melange alapvetően a német nyelvterületen divat, illetve Hollandiában is előszeretettel fogyasztják. Leginkább a latte macchiatóhoz szokás hasonlítani, vagy a cappuccinóhoz, de sokszor ezek szerelemgyerekeként szerepel az itallapokon. Az eredeti melange már az első bécsi kávéházakban jelen volt, világos, bécsi pörkölésű kávéból készült, nagyjából 50%-ban tartalmazott kávét és 50%-ban tejet, kevés tejhabbal a tetején. A melange otthoni elkészítése egyszerű. Egy deciliter tejet kell felhabosítani, majd megfőzni az eszpresszót. Egy hosszúkás – leginkább áttetsző üvegpohárba – kerülhet alulra a hideg tej, erre kanalazzuk rá a tejhabot, majd utolsó lépésként öntjük bele óvatosan, a pohár szélén csorgatva a friss eszpresszót. A háromrétegű, látványos ital élménye fokozható, ha a procedúra elején a pohár aljára egy kevés mézet vagy más szirupot (rizs-, agaveszirup vagy akár ízesített szirupot) csurgatunk.