Arabica vagy robusta
Arabica kávé: Az arabica cserje meredek hegyoldalakon érzi magát a legjobban. Vulkáni talajra, kevés napfényre, rengeteg esőre és még több árnyékra van szüksége. A nagy magasságban termő babszemek más fajtához képest keményebbek, az ízük finomabb és aromásabb, így jobb, "erősebb" kávé főzhető belőle. Azonban fontos tudni, hogy az arabica koffeintartalma közel harmada a robusta koffeintartalmának. Tehát a kávéfogyasztó az erősebb íz, finomabb aroma és az intenzívebb illatanyagok miatt úgy érzi, hogy "erősebb" kávét fogyaszt, ha a jobb minőségű arabicát választja. Az arabicában lévő savtartalom is alacsonyabb, mint a robustában, ezért a gyomorproblémákkal küszködő emberek is nyugodtan fogyaszthatják. Ennek a kávénak az utóíze is sokkal tovább megmarad.
Robusta kávé: A robusta fajtának a cserjéje rendkívül edzett, sok betegségnek ellenáll, bőtermő. Jelentősen alacsonyabban, akár 1000 méter alatt is termeszthető. Sokkal kevesebb esővel is beéri, mint az arabica fajták. Noha a robusta kávé jól keverhető a jobb minőségű arabicával, messze elmarad attól, saját íze össze sem hasonlítható az arabicáéval. Éppen ezért a robusta kávék többsége jelentősen olcsóbb, mint az arabicáé. Tehát minél olcsóbb egy keverék, annál több robusta kávét tartalmaz.